Sikkerhet først

Lysten på å nå russergrensa er stor, men vi har mye vi vil gjøre etter at turen er over, så det å beholde helsa har prioritet fremfor å komme til Russland. For å øke muligheten for å komme frem med helsa i behold synes vi det er fornuftig å tenke gjennom hva som kan gå galt, hvordan vi kan unngå at noe går galt, samt hva vi skal gjøre dersom likevel oppstår en situasjon.

At vi alle tre rustne menn fortsatt kan trekke pusten dypt og blåse ut lysene på bursdagskaka en gang i året skyldes nok ikke utelukkende at vi alltid har hatt et godt og gjennomtenkt forhold til risiko. For oss alle så er det vel i mange tilfeller en kombinasjon av flaks og ferdigheter, og da antakelig med mest vekt på flaks som gjør at det er kakelys og ikke gravlys som tennes. Klok av skade vil vi nå bruke litt mer tid på å tenke oss om. Ikke i den tro at det vil fjerne risiko, men vi har erfart at godt tankearbeid kan redusere risiko. Dette gjelder både i forhold til å redusere sannsynligheten for at noe skal gå galt og redusere skaden dersom noe likevel hende. Det er ikke mulig å forutse alt som kan skje. Ting vil ikke alltid gå som planlagt og vi vil møte på overraskelser. Vi anser ikke dette som et farlig prosjekt, men på en slik tur lags en forholdsvis røff kystlinje må vi nok være villige til å akseptere et høyere risikonivå enn det man vil akseptert på de fleste arbeidsplasser. Ikke minst er eksponeringstiden lang. Vi skal være 90 dager på tur, vi vil bli slitne og det å opprettholde nødvendig årvåkenhet kan bli utfordrende. Å kunne håndtere ulike farer er noe vi alle har alle brukt mye tid på å trene på, slik at vi skal kunne takle ulike situasjoner.

For å sitere Roald Amundsen ”Seier venter den, som har alt i orden – hell kaller man det. Nederlag er en absolutt følge for den, som har forsømt å ta de nødvendige forholdsregler i tide – uhell kalles det.”

Vi vil ikke basere oss på at flaksen skal være på vår side i 90 dager.

For å strukturere våre tanker rundt risiko har vi brukt et verktøy som kalles en risikomatrise. Denne deler vi nå med dere slik at dere kan se hva vi tenker om håndtering av risiko.

Risikobildet vil endre seg underveis og vi vil kontinuerlig jobbe med å oppdatere vår risikovurdering, selv om det kanskje ikke blir i form av oppdatering av denne matrisen.

Vi har neppe greid å tenke på alt og vi har kanskje ikke de beste vurderingene eller løsningene heller. Gi oss gjerne innspill og kommentarer, all hjelp vi kan få mottas med takk!

7 kommentarer om “Sikkerhet først

 1. Hei gutter.
  Det kribler når jeg leser om forberedelsene og turen deres!
  Dette blir bra!
  Håper vi er på Stokkøya når dere passerer!

  Kommentarer:
  Leif er hard i nøtta, men burde kanskje ha hjelm allikevel?
  Radio: Regner med dere tenker håndholdt VHF. Husk Lademulighet eller modell som kan ta vanlig batteri.
  Radarreflektor av litt størrelse på en av båtene kan kanskje være lurt.
  Kartlegg vinmonopol i tilfelle tom for ankerdram.

  Liker

 2. Takk for gode råd Sturla. Du har jo hele ruta vår på samvittigheten så du vet jo hva dette handler om:-).
  Vi får prøve å få på Leif en hjelm.
  Håper dere er hjemme når vi passerer. Kanskje Stokkøya bryggeri har litt Kajakk-øl å by på også:-)

  Liker

 3. Jeg får nesten vondt når jeg nå sitter og produserer sjøkart til turen dere og ser alle dagene med fantastisk kyst dere skal padle uten at jeg skal oppleve det samme!

  Jeg vet at årene med erfaring i kajakken kommer godt til nytte på turen og tror dere på at dere nok har blitt enda klokere og har fått et mer bevisst forhold til risiko med årene. Noen fordeler skal man ha av å ha blitt litt rusten. Jeg har kikket gjennom matrisa for uønska hendelser og synes det er rart at bæring av kajakk kommer ut med høyest risiko. Lengden på turen, værforholdene dere trolig vil oppleve og farvannet dere skal ut i vil etter mitt hode kunne trigge hendelser knytta til skade eller slitasje på utstyr eller person mens dere er på sjøen vesentlig mer. Hva tenker dere om det? Ellers er jeg enig med Sturla i at alle tre bør ha hjelm med, f.eks. med tanke på krevende landinger på de mer eksponerte og øde strekkene dere skal padle.

  God tur!

  Liker

  1. Hei,

   Supert at du fikser kart for oss Håvard! Gode kart er superviktig. Teknologi kan svikte, men kart og kompass fungerer alltid!

   Tanken her har vært at vi ser for oss at vi skal kunne håndtere situasjoner på vannet, og med god planlegging skal kunne gjøre sannsynligheten for at ulykker skjer på vannet tilstrekkelig lav. Som du selv sier på dine bråttkurs, «det er ikke farlig, det er bare vann».

   Når det gjelder håndtering av lastede båter på sleipe glatte steiner så er det vanskelig å finne gode kompenserende tiltak som gjør ulykker lite sannsynlig. Nå har jeg ikke noen statistikk å vise til, men jeg vil anta at de fleste ulykker på lignende turer er relatert til hendelser på land, eller i forbindelse med i landstiging (hard landing).

   Vi har først og fremt fokusert på ulykker som kan oppstå. Slitasje på kropp og psyke er kanskje den faktoren som bidrar mest til sannsynlighet for at alle ikke kommer frem, men konsekvensen er faktisk ikke mer dramatisk enn at vi må vende hjem med uforettet sak.

   Hilsen Tre rustne menn

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s